Glykemický index

Glykemický index hovorí o tom, ako rýchlo a ako intenzívne potravina ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Čím vyššie číslo, tým „horšia“ potravina pri chudnutí.

 

Krvný cukor je niečo ako zásobník energie v tele. Táto energia je takpovediac pripravená na „okamžité použitie“. Telo sa snaží hladinu krvného cukru regulovať a tak na zmeny hladiny cukru v krvi reaguje. Pri jeho nedostatku vyvoláva pocit hladu, aby človek doplnil energetické zásoby. Ak je energie prebytok, ukladá si  ju organizmus do rezervy  - do tukových zásob.

 

Inzulín je hormón, ktorým organizmus reguluje (okrem iného) hladinu cukru v krvi. Akonáhle vzrastie v krvi hladina glukózy, vzrastie aj hladina inzulínu. Inzulín má za úlohu uložiť cukor do buniek, aby sa mohol použiť ako zdroj energie. Ak je energie dostatok, potom sa prebytočná glukóza z krvi odstráni a uloží sa vo forme tuku.

 

Ak už musíte zjesť potravinu, ktorá má vysoký glykemický index, môžete zámerne spomaliť vstrebávanie energie:

 

  • vlákninou (predovšetkým zeleninou)
  • „tvrdosťou“ potraviny (tepelná úprava potravín zvyšuje GI)

  • ak potravina obsahuje aj bielkoviny a tuky
  • jedením malých porcií
  • kyselinami (octom dochutiť šalát)
  • ochladením škrobových potravín (ryža,zemiaky) po tepelnej úprave,tým má škrob 12 až 20%

 

rezistentný charakter, to znamená, že tento podiel  škrobu nie je stráviteľný a k jeho štiepeniu môže    

dôjsť až v hrubom čreve a tým je nárast hladiny cukru  menší