Obedy - večere (v dňoch bez terapie HYPOXI®)

 

Vitamínová misa pre 2 osoby

večera / medzideň / neutrálne jedlo

250 kcal

 

2 červené pomaranče, 2 kiwi
125 g tvarohu ( 20 % tuku), 
2 PL ovocného cukru, 1 PL nasekaných mandlí

 

Pomaranč ošúpte, filetujte a zachytajte šťavu. Kiwi nakrájajte na plátky a zmiešajte s pomarančom. Pomarančovú šťavu zmiešajte s tvarohom, oslaďte. 
Tvarohový krém dajte na ovocie a posypte mandľami.
Tip: Tvaroh dajte na ovocie až krátko pred jedením, pretože tvaroh je spolu s kiwi horký. 
- Toto jedlo je vhodné ako dezert, ale aj ako večera.



 

Zelerové morčacie rolky so zemiakovou kašou pre 4 osoby

obed / medzideň / neutrálne jedlo

270 kcal

 

1 veľký zeler, 2 mrkvy, soľ, 1 PL ostrej horčice, 
8 plátky morčacej salámy ( po 30 g), 1 viazanička petržlenovej vňati, 3 dkg masla/margarínu, 3 dkg múky, 3/8 l zeleninového vývaru (instantný), 1/8 l mlieka, korenie, petržlenová vňať na ozdobu, 
trochu brusnicovej omáčky na ozdobu.
Špajdle alebo špáratka.

 

Z 1 kg múčnatých zemiakov pripravte zemiakovú kašu.
Zo zeleru nakrájajte 8 veľkých plátkov a ošúpte, mrkvu nakrájajte po dĺžke na tenké pásiky. Zeleninu uvarte v osolenej vriacej vode 5 - 8 minút. Nechajte odkvapkať. Plátky zeleru potriete horčicou, obložte salámou, posypte petržlenovou vňaťou a mrkvou. 
Zeler opatrne zrolujte a napichnite na špajdle. 
Z tuku, múky, vývaru a mlieka vytvorte bešamelovú omáčku. Môžete dochutiť soľou a korením. Zelerové rolky dajte do ohňovzdornej misy a zalejte omáčkou.
V predhriatej trúbe pečte pri cca 200° cca 10 minút. 



 

Zemiaková polievka

obed / medzideň / neutrálne jedlo

305 kcal

 

20 dkg zemiakov, 1 malý balíček zeleniny do polievky, 
1 malá cibuľa, 1 malá cuketa, 1 CL olivového oleja, 
3 dl vegetariánskeho zeleninového vývaru (instantný), 
štipku šafránu, 1/2 viazaničky petržlenovej vňati

 

Zeleninu očistite a nakrájajte na kocky, cibuľu nasekajte. 
Na rozohriatom oleji opečte cibuľu a za stáleho miešania pridajte zemiaky, zeleninu a dolejte vývar. Pridajte cuketu a šafrán a nechajte na malom ohni variť 10 minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať. 



 

Kuracie prsia so zeleninou pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

310 kcal

 

1 cibuľa ,30 dkg cukety, 1 baklažán, 2 strúčiky cesnaku, 
10 dkg koktailové paradajky, 50 dkg paradajky, 2 PL olivového oleja, soľ, korenie, sušené provensálske korenie, 
1/8 l paradajkovej šťavy, 4 kuracie prsia (po 150g), 
2 PL slnečnicového oleja, 1 vetvička rozmarínu.

 

Cibuľu nasekajte, cuketu nakrájajte na plátky, baklažán na kúsky, koktailové paradajky rozrežte napoly, paradajky nakrájajte na štvrtinky. V panvici s rozohriatym olejom opečte cibuľu, cuketu a baklažán. Pridajte jemne nasekaný cesnak a paradajky. Okoreňte soľou, korením a bylinkami. 
Zalejte paradajkovou šťavou, nechajte zovrieť a varte na malom ohni ešte 10 minút. Kuracie prsia osoľte, okoreňte a opečte na strednom ohni cca 12 minút. Mäso nakrájajte na plátky a servírujte spolu so zeleninou. Ozdobte rozmarínom. 



 

Cesnaková polievka so zázvorom a karí korením pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

310 kcal

 

2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 CL nasekaného zázvoru, 
1/2 CL karí korenie, 2 PL oleja, 1 l zeleninového vývaru (instantný), 5 dkg smotany, 
8 dkg masla, soľ, korenie, trochu citrónovej šťavy, 
1 PL nasekanej pažítky.
K tomu sa hodí: pre každého 1 krajec celozrnného chleba

 

Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Olej zohrejte na miernom ohni, opečte na nej cibuľu a cesnak, pridajte zázvor a karí korenie. Pridajte aj vývar a nechajte cca 8 minút variť na slabom ohni. Do polievky pridajte ešte smotanu a studené maslo a rozmixujte. Dochutiť môžete soľou, korením a citrónovou šťavou. Pred servírovaním ešte raz rozmixujte a posypte pažítkou.



 

Saltimbocca pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

320 kcal

 

8 tenkých teľacích rezňov (po 50 g), 
soľ, korenie z mlynčeka,
8 tenkých plátkov šunky, 8 väčších listov šalvie, 
2 PL olivového oleja, 50 ml bieleho vína, 1 dl zeleninového vývaru, 
4 PL masla

 

Teľacie rezne opatrne naklepte. Okoreňte soľou a korením. Na každý rezeň položte plátok šunky a list šalvie a pripevnite špajdľou. Na zohriatom oleji v panvici opatrne opečte rezne z oboch strán po 2 minúty. Mäso potom vyberte z panvice a odlože bokom. Výpek zalejte vínom, pridajte vývar a nechajte chvíľu variť. Odstavte panvicu zo šporáku a pridajte studené maslo. Rezne dajte naspäť do omáčky a ihneď podávajte.



 

Rybacia polievka s karí korením pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

341 kcal

 

2 karotky, 1 malá cuketa, 1 zeler, 2 PL masla, 
zeleninový vývar (instantný), 1 CL karí korenie, 4 veľké krevety, 
50 dkg miešané rybie filé, 3 PL olivového oleja, soľ, 8 dkg smotany, 
2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie z mlynčeka, 
bazalka

 

Umytú zeleninu očistite a nakrájajte na plátky. 
Speňte maslo a zeleninu opečte na miernom ohni. Pridajte vývar, okoreňte karí korením a uvarte. Krevety ošúpte, rybu rozoberte na kúsky. Krevety opečte na olivovom olej z oboch strán, rybie filé nechajte 1 minútu v osolenej vriacej vode a vyberte. Polievku prelejte cez sito. Zeleninu pridajte k rybe do misy. Do polievky dajte smotanu a cesnak, dochuťte soľou a korením, rozmixujte a zalejte tým rybu a zeleninu. Nechajte krátko odstáť a ozdobte bazalkou.



 

Krevetový koktail I

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

346 kcal

 

10 dkg varených ošúpaných kreviet, 
1 cigória, 1 paradajka, trochu citrónovej šťavy, 
1 vajce na tvrdo, 5 dkg jogurtu, 
1 PL kyslej smotany, 2 PL nasekanej petržlenovej vňati, bylinková soľ, sladkej papriky;
1 malá bageta

 

Umyté krevety nechajte odkvapkať a pokvapkajte citrónovou šťavou. Cigóriu umyte, rozpoľte, vyberte stopku a nakrájajte na pásiky. Paradajku nakrájajte na kocky. Na dressing ošúpte vajce a nasekajte nadrobno. Zmiešajte jogurt a kyslú smotanu, pridajte vajce a petržlenovú vňať, okoreňte soľou a paprikou. 



 

Teplý zeleninový šalát

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

360 kcal

 

20 dkg brokolice uvarte 6 minút v osolenej vode.
1 malá cibuľa, 1 malá červená paprika, 
10 dkg šampiňónov, 1 vetvička čerstvého tymiánu, 1 CL olivového oleja, 1/2 viazaničku petržlenovej vňati, 1 PL jablkového octu, 
bylinková soľ, 1 PL olivového oleja

 

Uvarte brokolicu. Cibuľu nasekajte, papriku očistite, nakrájajte na kocky. Očistené šampiňóny nakrájajte na jemné plátky. Natrhajte tymianové listy. Dajte olej na teflónovú panvicu a speňte cibuľu. Za stáleho miešania opečte papriku a šampiňóny. Osoľte a pridajte tymián. 
Poduste 5 minút. Ako dressing zmiešajte ocot s 80 ml vody, bylinkovú soľ a petržlenovú vňať, pridajte olej. Brokolicu a zvyšnú zeleninu dajte na tanier a zalejte dressingom. 



 

Morčacie soté s mrkvou

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

370 kcal

 

15 dkg morčacích pŕs, 2 PL sladko- ostrá čili omáčka, 1 CL horčice, 
1 CL repkového alebo slnečnicového oleja, 4 PL jogurtu (1 % tuku), 
1/2 zväzok pažítky, soľ, 1/2 citrónu, 27 dkg mladej karotky, 
1 cibuľa, 1 dl mrkvovej šťavy, štipka cukru

 

Morčacie mäso nakrájajte na široké pásiky. Zmiešajte 1 PL čili omáčka, horčicu a olej, pridajte soľ a citrónovú šťavu. Mäso naložte do vzniknutej omáčky. Zvyšnú čili omáčku, jogurt a pažítku zmiešajte, dochuťte citrónovou šťavou a soľou. Karotky nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nasekajte a uvarte v mrkvovej šťave s cukrom a štipkou soli. Pridajte karotku a zakryté poduste 10 minút. Mäsové pásiky napichnite vlnito na dlhé špajdle (predtým namočte krátko do vody). Na alobale ugrilujte z oboch strán po 3 minúty. Špízy podávajte s karotkou a dressingom. 



 

Feta syr s jablkom a karotkou

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

380 kcal

 

2 veľké karotky nahrubo nastrúhané, 
1 veľké jablko nastrúhané aj so šupkou, 1 CL ovocného octu, 
1 PL kyslej smotany, 15 dkg feta syru, korenie z mlynčeka, 
2 PL žeruchy, 1 krajec celozrnného chleba



 

Feta syr s jablkom a karotkou

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

380 kcal

 

2 veľké karotky nahrubo nastrúhané, 
1 veľké jablko nastrúhané aj so šupkou, 1 CL ovocného octu, 
1 PL kyslej smotany, 15 dkg feta syru, korenie z mlynčeka, 
2 PL žeruchy, 1 celozrnná žemľa



 

Panvica s paprikou a kambalou pre 2 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

380 kcal

 

30 dkg kambaly 1 CL citrónovej šťavy, soľ, korenie z mlynčeka, 25 dkg papriky (červená, žltá, zelená miešaná), 1 PL múky, 
3 CL slnečnicového oleja, 1 strúčik cesnaku, 50 ml suchého bieleho vína, 1 - 2 PL smotany, 1 CL paradajkového pretlaku, 
sladká paprika, 1/2 CL čerstvého tymiánu, 
1/2 CL čerstvého oregana (sušených byliniek trochu menej), štipka cukru
Na osobu 2 malé krajce celozrnného chleba ako príloha

 

Umytú rybu osušte, nakrájajte na kúsky, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Papriku nakrájajte na tenké pásiky. Dajte múku na tanier a obaľte v nej rybu. V rozohriatom oleji na panvici rybu osmažte zo všetkých strán cca 1 minútu, vyberte a dajte bokom. Papriku opečte vo výpeku 3 minúty, pridajte cesnak. Zalejte vínom, smotanou a pretlakom. Dochuťte zvyšnými prísadami. Nechajte variť na malom ohni 8 minút.
Pridajte rybacie kocky a nechajte ešte 2 minúty odstáť.



 

Treska na horčicovej omáčke so zemiakmi pre 4 osoby

obed / medzideň / neutrálne jedlo

390 kcal

 

80 dkg filé z tresky, šťava z jedného citrónu, 
1 PL múky, 1 PL masla, mlieko, 2 PL jemnej horčice, 
1/2 CL soľ, 1 štipka čierneho korenia, štipka muškátu, 
1 PL nasekanej petržlenovej vňati, 1 CL papriky, 1 PL masla, 
trochu masla na pekáč.
60 dkg varených zemiakov

 

Trúbu predhrejte na 220°. Rybie filé umyte, osušte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pekáč vytrite maslom. Múku zmiešajte s maslom, opečte do ružova, za stáleho miešania pridajte mlieko a nechajte niekoľko minút povariť. Omáčku dochuťte horčicou, soľou, korením a muškátom, pridajte trochu nasekanej petržlenovej vňati. 
Rybie filé osoľte, dajte do pekáča a posypte paprikou. Omáčkou zalejte rybu a obložte vločkami masla. Pečte pri 220° cca 15 minút. Nakoniec posypte petržlenovou vňaťou a servírujte s varenými zemiakmi.



 

Kurací perkelt s ryžou pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

390 kcal

 

1 cibuľa, 20 dkg pór, 30 dkg mrkvy, soľ, 
10 ks celého čierneho korenia, 1 bobkový list, 
40 dkg kuracích pŕs, 25 dkg šampiňónov, 
1 pohár bielej špargle, 20 dkg dlhozrnnej ryže, 75 g mrazeného hrášku, biele korenie, štipka cukru, 1 CL citrónovej šťavy, štipka múky, 75 g smotany, 1/2 viazaničku petržlenovej vňati, 
plátky citrónu na ozdobu.

 

Cibuľu nakrájajte na štvrtky, pór na hrubé kúsky, mrkvu očistite. Do hrnca dajte 1 liter vody, soľ, celé korenie, bobkový list, cibuľu, pór, mrkvu a mäso, nechajte prejsť varom. Na slabom ohni povarte 20 minút. Šampiňóny rozpoľte, špargľu nechajte odkvapkať a nakrájajte na kusy. Ryžu uvarte podľa návodu. Mäso a zeleninu vyberte z hrnca, nakrájajte na plátky a odložte do tepla. Zohrejte olej v hrnci, upečte šampiňóny, poprášte múkou a zalejte 5 dl vývaru. Pridajte hrach, mrkvu, špargľu a mäso, dochuťte soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou. Na záver pridajte smotanu (už nevarte), posypte petržlenovou vňaťou a podávajte s ryžou.



 

Pstruh s bazalkovým maslom a zemiakmi pre 4 osoby

obed / medzideň / neutrálne jedlo

390 kcal

 

4 malé pstruhy, soľ, korenie z mlynčeka, 
4 vetvičky bazalky, 4 vetvičky petržlenovej vňati, 4 strúčiky cesnaku, šupku z 1/2 neošetreného citrónu, 6 PL oleja, 
trochu múky, 5 väčšie listy bazalky, 
80g masla, citrónová šťava;
60 dkg nových zemiakov, uvariť v šupke v osolenej vode.

 

Pstruhy umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Naplňte ich bazalkou a petržlenovou vňaťou, neolúpanými strúčikmi cesnaku a pásikmi citrónu. V panvici zohrejte olej. Rybu obaľte v múke a opečte z oboch strán cca 5 minút. Servítkou odstráňte zvyšný tuk. Bazalkové listy natrhajte na malé kúsky. Maslo speňte na panvici, osoľte a okoreňte, pridajte bazalku a citrónovú šťavu. Zemiaky podávajjte ošúpané alebo v šupke. Rybu ešte polejte bazalkovým maslom a servírujte. 



 

Jahňacie kotlety so šalviou a bylinkovým šalátom pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

390 kcal

 

2 PL šalviových listov, 1 strúčik cesnaku, 2 PL olivového oleja,
50 dkg jahňacích kotliet, soľ, korenie z mlynčeka,
2 PL oleja.
Na šalát:
80 ml zeleninového vývaru (instantný), 1 PL červeného vinného octu, 
1 PL octu Balsamico, 2 PL olivového oleja, 1 PL orechového oleja, 1/2 jemne nasekaného strúčiku cesnaku, soľ, korenie z mlynčeka, štipka cukru.
1 hlávkový šalát, 25 dkg jarných byliniek (šťaveľ, bazalky, žerucha, púpava, sedmokráska).

 

Umyté šalviové listy osušte a nakrájajte na jemno, cesnak očistite a nasekajte. Obe prísady rozmixujte s olivovým olejom. Kotlety prstami poklepte a roztlačte, okoreňte a natierajte šalviovým olejom. Marinádu rozšľahajte. Šalát, umyte, natrhajte a osušte. Bylinky umyte a osušte.
Na panvici zohrejte pri nízkej teplote olej a opečte kotlety z oboch strán. Panvicu zoberte zo šporáku a nechajte mäso odpočívať. Na servítke osušte a podajte so šalátom.



 

Špagety v špenátovej omáčke

obed / medzideň / neutrálne jedlo

390 kcal

 

15 dkg mladého špenátu, 5 dkg šampiňónov,
1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 CL olivového oleja, 
3 dkg ovčieho syru, 7 dkg jogurtu, 7 dkg celozrnných špagiet, bylinková soľ

 

Umyte špenát a mokrý poduste v prikrytom hrnci. Potom ho dložte bokom. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu a cesnak nasekajte a speňte na oleji, pridajte šampiňóny a pečte 3 minúty. Pridajte špenát, vzniknutú tekutinu odlejte. 
Syr roztlačte vidličkou a rozmiešajte s jogurtom. Krém zmiešajte so špenátom. Špagety uvarte a podávajte s omáčkou. Dochutiť môžete podľa potreby bylinkovou soľou.



 

Tuniakový šalát pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

390 kcal

 

40 dkg tuniak v náleve z konzervy, 
1/2 grepu, 1/2 banánu, 1 CL citrónovej šťavy, 
3 vajce na tvrdo, 3 PL majonézy, 
1 nízkotučný jogurt, štipka soli, 
1 CL sladkej papriky, listy hlávkového šalátu.
Na osobu 1 krajec celozrnného chleba

 

Tuniaka nechajte odtiecť a rozoberte ho na rovnako veľké kúsky. Grep ošúpte, nafiletujte, banán nakrájajte na plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou. 2 vajce nasekajte, tretie vajce nakrájajte na osminky. Zmiešajte majonézu, jogurt, soľ, sladkú papriku a nasekané vajcia. 
Hlávkový šalát dajte na tanier, obložte tuniakom, grepom a banánom, zalejte marinádou a ozdobte osminkami vajec. Posypte sladkou paprikou. 



 

Paradajková polievka a pstruh s bazalkovým maslom pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

550 kcal

 

Paradajková polievka
1 cibuľa, 1 mrkva, 1 kg zrelé mäsité paradajky, 
4 PL olivového oleja, 1 CL paradajkového pretlaku, 1 bobkový list, 
1/2 l zeleninového vývaru, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie z mlynčeka, štipka cukru, škorica, kayenské korenie, 3 vetvičky bazalky.
Pstruh s bazalkovým maslom
4 malé pstruhy, soľ, korenie z mlynčeka, 
4 vetvičky bazalky, 4 vetvičky petržlenovej vňati, 4 strúčiky cesnaku, šupku z 1/2 neošetreného citrónu, 6 PL oleja, 
trochu múky, 5 väčšie listy bazalky, 
80g masla, citrónová šťava;
60 dkg nových zemiakov, uvariť v šupke v osolenej vode.

 

Paradajku očistite a zeleninu nakrájajte na malé kocky. Cibuľu speňte na oleji, pridajte mrkvu, paradajkový pretlak a poduste. Pridajte paradajky, vývar a bobkový list a nechajte 30 minút variť na malom ohni. Bobkový list vyberte, cesnak nasekajte a pridajte do polievky. Rozmixujte a pretlačte cez hrubé sitko. Z vetvičiek odtrhajte bazalkové listy, stopku aj zvyšné koreniny dajte do polievky. Pred podávaním vyberte stopky a pridajte bazalku.

Umyté pstruhy osušte, osoľte a okoreňte. Naplňte ich bazalkou a petržlenovou vňaťou, neolúpaným strúčikmi cesnaku a pásikmi citrónu. V panvici zohrejte olej. Rybu obaľte v múke a opečte z oboch strán cca 5 minút. Servítkou odstráňte zvyšný tuk. Bazalkové listy natrhajte na malé kúsky. Maslo speňte na panvici, osoľte a okoreňte, pridajte bazalku a citrónovú šťavu. Zemiaky podávajte ošúpané alebo v šupke. Bazalkovým maslom polejte rybu a servírujte. 



 

Sladko- kyslý zeleninový tanier

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

560 kcal

 

1/2 malej šalátovej uhorky, 1/2 malej čínske kapusty, 
12 dkg červeného hrozna, 1 malá hruška (nie moc pevnú)
2 plátky dusenej šunky na pásiky
1 CL citrónovej šťavy, 7 dkg syru,
2 PL kukurice z plechovky
Dressing:
Petržlenová vňať najemno nasekaná, 1 PL citrónovej šťavy, bylinková soľ,
1 CL hruškovej šťavy, 2 CL slnečnicového oleja

 

Ošúpanú uhorku nastrúhajte na plátky, kapustu rozoberte, hrozno rozrežte, hrušku ošúpte, nakrájajte na mesiačiky a ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou. Syr nakrájajte na pásy. Všetko zmiešajte. Prísady na dressing rozšľahajte, posypte petržlenovou vňaťou.



 

Cesnaková polievka a kotlety s paradajkovým šalátom pre 4 osoby

obed / medzideň / neutrálne jedlo

577 kcal

 

2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 CL nasekaného zázvoru, 
1/2 CL karí korenie, 2 PL oleja, 1 l zeleninového vývaru (instantný), 5 dkg smotany, 
8 dkg masla, soľ, korenie, trochu citrónovej šťavy, 
1 PL nasekanej pažítky.
K tomu sa hodí: pre každého 1 krajec bieleho chleba
Bravčové kotlety s paradajkovým šalátom
4 chudé bravčové kotlety, bylinková soľ, korenie z mlynčeka, 6 paradajok, 1/2 malej cibuli, bylinková soľ, ovocný ocot, 
2 PL olivového oleja

 

Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Rozohrejte olej na strednom ohni, cibuľu a cesnak opečte, pridajte zázvor a karí korenie. Prilejte vývar a nechajte cca 8 minút variť na slabom ohni. Pridajte smotanu a studené maslo a rozmixujte. Dochutiť môžete soľou, korením a citrónovou šťavou. Pred servírovaním ešte raz rozmixujte a posypte pažítkou.

Umyté kotlety, osušte, okoreňte, natrite olejom a pečte. Pripravte šalát.



 

Mäsové guľky so šalátom z cigórie pre 4 osoby

obed - večera - večera / medzideň / neutrálne jedlo

580 kcal

 

1 stará žemľa, 1 ošúpaná nasekaná cibuľa, 
25 dkg očistených jabĺk, 3 PL oleja, 1/2 zväzok tymiánu, 
75 dkg mletého mäsa, 1 vajce, 1 CL horčice, soľ, korenie;
25 dkg gréckeho jogurtu, 1 dl jablkovej šťavy, 
tekuté sladidlo, 2 ks cigórie (po 250g), 
1 PL citrónovej šťavy

 

Žemľu namočte do vody, Polovicu jabĺk nakrájajte na malé kocky. 1 PL oleja zohrejte, cibuľu speňte. Pridajte jablko a nechajte 2 minúty podusiť. Vyberte a nechajte vychladnúť. Tymian nahrubo nasekajte. Žemľu vytlačte a zmiešajte s mletým mäsom, vajcom, tymiánom, horčicou a zmesou cibule a jablka. Okoreňte soľou a korením. Vytvorte z tejto hmoty fašírky, zohrejte 2 PL oleja a opečte z oboch strán cca 5 minút.
Zmiešajte jogurt a jablkovú šťavu, dochuťte. Zvyšné jablká nakrájajte na mesiačiky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Na tanier dajte šalátové listy a polejte jogurtovou omáčkou.



 

Zapečené hubové ragú a vitamínová misa pre 2 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

635 kcal

 

20 dkg miešaných húb (alebo iba šampiňónov),
6 plátkov surovej šunky, 1/2 malej cibule, 1 CL masla, 
2 PL smotany, trochu soli, trochu bieleho korenia, 2 vajce, 
2 PL nastrúhaného syru, trochu nasekanej petržlenovej vňati, maslo na ohňovzdornú misu

Dezert:
2 červené pomaranče, 2 kiwi
125 g tvarohu ( 20 % tuku), 
2 PL ovocného cukru, 1 PL nasekaných mandlí
Očistené a umyné huby nakrájajte. Cibuľu nasekajte, šunku nakrájajte na kocky. Predhrejte trúbu na 210°. Maslo rozpusťte a opečte cibuľu aj šunku, pridajte huby a nechajte podusiť 3 minúty. Pridajte smotanu, soľ, korenie. Vymastite formu a naplňte hubovým ragú, do stredu dajte surové vajce. Osoľte a posypte syrom. Nechajte zapiecť asi 12 minút tak, aby neboli vajcia ešte moc tuhé. Posypte petržlenovou vňaťou.



Dezert:
Pomaranč ošúpte, rozfiletujte a šťavu ponechajte. Kiwi nakrájajte na plátky a zmiešajte s pomarančom. Pomarančovú šťavu zmiešajte s tvarohom, oslaďte. 
Tvarohový krém dajte na ovocie a posypte mandľami.
Tip: Tvaroh dajte na ovocie až krátko pred jedením, pretože tvaroh je spolu s kiwi horký.



 

Saltimbocca so zemiakovou kašou pre 4 osoby

obed / medzideň / neutrálne jedlo

659 kcal

 

8 tenkých teľacích rezňov (po 50 g), 
soľ, korenie z mlynčeka,
8 tenkých plátkov šunky, 8 väčších listov šalvie, 
2 PL olivového oleja, 50 ml bieleho vína, 1 dl zeleninového vývaru, 
4 PL masla
zemiaková kaša: 
1 kg múčnatých zemiakov, kmin, 1 CL soľi, 1/2 mlieka, 5 dkg masla, strúhaný muškátový orech

 

Teľacie rezne opatrne naklepte. Okoreňte soľou a korením. Na každý rezeň položte plátok šunky a list šalvie a pripevnite špajdľou. Rozohrajte olej na panvici a opatrne opečte rezne z oboch strán po 2 minúty. Vyberte z panvice. Výpek zalejte vínom, pridajte vývar a nechajte chvíľu variť. Panvicu odstavte zo šporáku a pridajte studené maslo. Rezne dajte naspäť do omáčky a ihneď podávajjte.



 

Zemiaková polievka a jahňacina s grilovanými paradajkami

obed / medzideň / neutrálne jedlo

665 kcal

 

Zemiaková polievka 
20 dkg zemiakov, 1 malý balík zeleniny do polievky, 
1 malá cibuľa, 1 malá cuketa, 1 CL olivového oleja, 
3 dl vegetariánskeho zeleninového vývaru (instantný), 
štipku šafranu, 1/2 viazaničky petržlenovej vňati 
Jahňacina s grilovanými paradajkami 
4 paradajky, 15 dkg vykosťovaného jahňacieho karé, 1 PL olivového oleja, bylinková soľ, 4 PL červeného vína, 1 PL smotany, soľ, štipka mletého tymiánu, 1 PL nasekanej bazalky

 


Zeleninu očistite a nakrájajte na kocky, cibuľu nasekajte. 
Zohrajte olej a cibuľu opečte. Za stáleho miešania pridávajte zemiaky a zeleninu a dolejte vývarom. Potom pridajte cuketu a šafrán a nechajte na malom ohni variť 10 minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať.

Paradajky rozpolte, mäso umyte a nakrájajte na plátky. Zohrejte olej a mäso prudko opečte 8 až 10 minút. Vyberte z panvice a odložte do tepla. Paradajky opečte.

 

 

 

Kurča s kokosom a karí korením pre 4 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

400 kcal

 

20 dkg aromatickej ryže, soľ, 35 dkg mrkvy, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 ks (cca 10 g) čerstvý zázvor, 
50 dkg kuracích pŕs, 1 - 2 PL oleja, 1 CL karí korenie, 
1/2 - 1 CL Sambal Oelek (veľmi ostré korenie), 
3 dl hydinového vývaru (instantný), 150 ml kokosového mlieka (z konzervy).

 

Ryžu vložte do cca 1 litra vlažnej vody, uveďte do varu a nechajte povariť na slabom ohni cca 12 minút. Mrkvu nakrájajte na plátky. Zázvor, cibuľu a cesnak nasekajte na jemno. Kuracie prsia nakrájajte na veľké kocky. Mäso opečte na oleji, pridajte cibuľu, cesnak, zázvor a poprášte karí korením. Osoľte a pridajte Sambal Oelek, potom mrkvu. Podlejte vývarom a kokosovým mliekom a ešte povarte 5 až 8 minút.
Hotové jedlo dochuťte soľou a Sambal Oelek a podávajte s ryžou.



 

Zapečená zelenina pre 2 osoby

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

445 kcal

 

70 dkg miešanej mrazenej zeleniny (brokolica, karfiol, ružičkový kel a.i.),
10 dkg kyslej smotany, 10 dkg šľahačky, 
2 CL zeleninového vývaru (instantný), 
štipku kayenského korenia,
8 dkg čerstvo nastrúhaného parmezánu

 

Predhrejte trúbu na 180°. Mrazenú zeleninu dajte do pekáča. Šľahačku, kyslú smotanu, 1/8 l vody, instantný vývar a kayenské korenie rozšľahajte a vzniknutou zmesou zalejte zeleninu. Posypte syrom a nechajte cca 20 minút zapiecť.



 

Kambala na hruškovej kapuste

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

525 kcal

 

15 dkg filé z kambaly, 1 PL citrónovej šťavy, 1 veľký zemiak, 
6 dkg pór, 150 ml jablkovej šťavy, 1 hruška, 
15 dkg čerstvej kyslej kapusty, 1 PL sladkej horčice, soľ, 
1/2 CL majoránky, kayenské korenie, 
1 CL olivového oleja, 1 PL petržlenovej vňati.
K tomu: 1 pohár jablkovej šťavy

 

Rybu pokvapkajte citrónovou šťavou, zemiak a pór nakrájajte na kocky (odložte kúsok póru na neskôr) a uvarte v jablkovej šťave 5 minút. Hrušku rozrežte na polovicu a jednu polovicu nakrájajte na malé kocky. Pridajte kyslú kapustu, kocky hrušky, horčicu a koreniny a poduste 15 minút. Rybu osoľte a spolu s druhou polovicou hrušky pridajte do hrnca a ďalej 8 minút poduste. Zvyšný pór nasekajte a spolu s petržlenovou vňaťou ho nasypte na rybu.Pokvapkajte olivovým olejom.



 

Cestoviny s údeným lososom pre 4 osoby

obed / medzideň / neutrálne jedlo

550 kcal

 

1/2 malého kelu, soľ, 1 veľká cibuľa, 3 PL masla, 
4 dl zeleninového vývaru, 8 dkg smotany, 3 PL chrenu, čerstvo nastrúhaný muškátový orech, kayenské korenie, 
20 dkg údeného lososa, 40 dkg širokých cestovín Tagliatelle

 

Hrubé časti kelu odstráňte a kel nakrájajte. Kel blanžírujte v osolenej vode, potom dajte do ľadovej vody, nechajte odkvapkať. Cibuľu nakrájajte a opečte na masle, pridajte vývar a nechajte variť 10 minút na malom ohni. Pridajte smotanu a chren a rozmixujte. Osoľte, dochuťte korením a muškátovým orechom. Losos nakrájajte na 3 cm široké pásy. Cestoviny uvarte, kel a losos zmiešajte s horúcimi cestovinami. Omáčku ešte raz rozmixujte a zalejte ňou cestoviny. 



 

Bleskový guláš

obed - večera / medzideň / neutrálne jedlo

590 kcal

 

15 dkg hovädzej sviečkovice na kocky, 
1 PL slnečnicového oleja, 1/2 cibule, 3 zrelé paradajky, 
1 CL sladkej papriky, soľ, kayenské korenie, 2 PL smotany.
1 krajec bieleho chleba

 

Olej zohrejte a opečte v ňom mäso. Vo vnútri by malo ostať ešte ružové. Mäso vyberte z panvice a dajte bokom. Paradajky ošúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte a opečte vo výpeku, pridajte paradajky a cca 70 ml vody. Premiešajte a okoreňte, pridajte mäso a ešte raz zohrejte. Podávajte so smotanou 



 

Záviny so šunkou pre 4 osoby

obed / medzideň / neutrálne jedlo

730 kcal

 

4 plátky hovädzieho mäsa po 150 g,
1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1/2 ks póru,
1 balík zeleniny do polievky, 4 tenké plátky surovej šunky, 
majoránka, ligurček a čierne korenie, 1 CL soli, 3 PL oleja, 1/8 l mäsového vývaru (instantný).

 

Pripravte zemiakovú kašu z cca 1 kg zemiakov a 3/8 l mlieka. 



Mäso rozklepte. Cibuľu a cesnak nasekajte, Pór očistite, umyte a nakrájajte na tenké plátky. Polievkovú zeleninu tiež nasekajte. Na každý plátok mäsa dajte plátok šunky. Zmiešajte cibuľu, cesnak, pór, majoránku, ligurček, korenie a soľ a položte na mäso. Zrolujte mäso a upevnite. Zohrejte olej, krátko opečte zeleninu do polievky, potom opečte mäsové záviny a podlejte horúcim vývarom. Panvicu prikryte a duste cca 50 minút. Priebežne podlievajte vývarom.
Servírujte so zemiakovou kašou. 



 

Rebierka so zemiakmi

obed / medzideň / neutrálne jedlo

750 kcal

 

350 - 40 dkg rebierok, bylinková alebo grilovacia soľ,
korenie z mlynčeka,
4 zemiaky, 1 PL margarínu, 1 PL nasekanej petržlenovej vňati.
4 PL kyslej smotany, 1 kyslá uhorka, 
1/2 malej cibule, bylinková soľ, korenie, 2 kvapky tabasca.

 

rebierka umyte, usušte a okoreňte - upečte v trúbe. Zemiaky uvarte, ošúpte, nakrájajte na štvrtinky a mierne polejte maslom. 
Z kyslej smotany vytvorte omáčku.